Biodiversiteit
Kijfgracht
Verkademeisje.nl
Biodiversiteit
foto's 23nov2012
Het regende wel even, het eerste uur, maar dat noemen ze bij Vrij Groen 'groeizaam' en zo is het maar net!
- De roodborst zong luidkeels en ook mezen kwamen geregeld even langs om te kijken hoe het werk vorderde.
- Hieronder een kleine fotoreportage, met dank aan Toke de Kroon, die haar fotografenwerk zéér serieus nam!
- Veel dank aan vrijwilligers Ludy Feyen, Yasmin, Renée, Roeland en Eline, buurtopbouwwerker Ali el Ali én de lieve vrijwilligers van de Vernieuwde Meelbox, Yvonne en Romano!
Stadsvogels
Welkom op de pagina over stadsvogels in Leiden
Wijkvereniging Pancras-West plaatst gierzwaluw-dakpannen
Lees verder op de site over dit initiatief van bewoners en gemeente
Meekijken met de webcams van de Vogelbescherming
Via deze link komt u op de website met de webcams van de Vogelbescherming. Lees ook het artikel dat in de NRC stond, op 1 en 2 mei 2010.
Vogelnesten 'op het water'
In 2009 en de daaropvolgende lentes zijn er diverse drijvende eilanden in de Haven neergelegd. Er was een heuse soap op en rond de wilgenschepen!
Deze drijvende watertuinen zijn ideaal voor o.a. de stadswatervogels in de Leidse Havenwijk (klik hier voor deel II van het artikel).
Rondom het Waardeiland (ook in Leiden) zijn ook vijf watertuinen geplaatst.
Wilt u een vogelhuisje ophangen dit jaar?
Dit artikel uit de NRC geeft informatie over de grootte van de invlieg-opening en de vele voordelen van de (juiste) plaatsing van het huisje - voor zowel dier als mens.
Aantrekkingskracht
In Nieuwegein worden al decennialang broedvogels geteld door de Vogelwacht Utrecht. Stedelijke gebieden, net als Leiden, oefenen een grote aantrekkingskracht uit op vogels.
Er stond een uitgebreid artikel in de NRC van 28/29 november 2009, over het boek dat over dit onderwerp is verschenen.
Meer informatie over de stadsvogel-acties van de gemeente Leiden
Stadsvogelcampagne Leiden groot succes -
en wint een prijs van 20.000 euro!
Foto: Martin Hierck (bron foto en tekst: gemeente Leiden, website:
http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/leiden-wint-stadsvogelprijs/2559/)
Concrete projecten
De jury van de Stadsvogelprijs kende de prijs aan Leiden toe omdat de Stadsvogelcampagne past binnen het groene beleid van de gemeente Leiden om de stadsnatuur te versterken en inwoners en bedrijven hierbij te betrekken. Naast communicatie en voorlichting voert de gemeente zelf ook concrete projecten uit om de kansen voor vogels in de stad te verbeteren, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers en de aanplant van vogelvriendelijk groen, aldus de jury.
De gemeente Leiden heeft dit jaar de Stadsvogelprijs gewonnen.
De prijs is door Vogelbescherming Nederland in het leven geroepen om gemeenten te stimuleren om zich door middel van innovatieve projecten in te zetten voor stadsvogels.
Er zijn o.a. drijvende eilanden geplaatst in de Havenwijk, gelegenheid creërend voor de watervogels om er op te broeden.
In de serie over stadsnatuur ('Leiden lekker wild') verscheen in 2004 het boekje Turkse tortels en Spaanse ruiters: planten en dieren in Leidse parken.
Niet alleen mensen maken gebruik van de Leidse parken, ook planten en dieren voelen zich er goed thuis. 'Turkse tortels en Spaanse ruiters, planten en dieren in Leidse parken' is een boekje over de planten en dieren in elf Leidse parken. Polderpark Cronesteyn en de Leidse Hout worden besproken, maar ook kleinere parken zoals het Roomburgpark of de charmante Begraafplaats Groenesteeg. Prijs € 5,00 en verkrijgbaar bij de VVV en diverse boekhandels.
De spreeuwen doen zich in de Havenwijk op verschillende plekken te goed aan de druiven.
Ze rusten tussen het eten door graag uit op de daken (foto WH)
Fotopagina Biodiversiteit
- Bovenaan deze pagina staan de meest recente 'vreemde vogels' in de Havenwijk.
- De meeste foto's op deze pagina zijn door mijzelf gemaakt, maar indien iemand anders de fotograaf is, heb ik diens naam erbij vermeld (en een link naar de betreffende bron-pagina).
- Door met uw muis over de foto's te bewegen, kunt u de evt. begeleidende tekst lezen.
Rond het weekend van de tuinvogeltelling (in zowel januari 2010 als 2011) zagen we een duikend beestje in de gracht.
Na bestudering van het vogelboek bleek het om een dodaars te gaan, een kleine fuut-achtige die heel schuw is.
Dat merkte ook de fotograaf!
Meer informatie over de dodaars op de pagina van de Vogelbescherming.
Een kramsvogel!
En op de laatste dag van februari 2010 én in de eerste maanden van 2011, toen er nog sneeuw op de bomen lag en ijs op de grachten,
hoorden we tsjak tsjak tsjak. En dit zat er in de boom:
"De kramsvogel is in Nederland vooral in de winter te zien. Hoewel de soort wel broedt in het zuiden en oosten van het land zijn de aantallen in het voorjaar erg laag. In najaar en winter is het 'tsjak-tsjak-tsjak' van de kramsvogel zeer regelmatig te horen: wie het geluid eenmaal kent, hoort het overal. Dan blijken kramsvogels opeens een stuk meer voor te komen dan daarvoor vermoed werd."
Op 19 april 2010 werd een wel héél speciale Ecobulb ontdekt op het Havenplein! Genaamd Thassos.
Eén van de twee putters (Carduelis carduelis) die van april-juli 2009 in de Havenwijk vloog, vooral tussen de Kijfgracht en het veldje aan de Minnebroersgracht (dat was ingezaaid met veel bloemen- en kruidenmengsels tijdens de Leidse Zaaidagen).
Wist u dat putters vooral dól zijn op zaadjes van distels?
En van het Picasaweb haalde ik deze putter foto van Ben van den Broek (c),
die een veel mooier beeld geeft van deze prachtige vogel. Want ze zingen ook nog eens als kanaries en dat was écht genieten
met een kopje koffie op het bankje buiten!
Ook wij hebben op de Kijfgracht af en toe een kolonie staartmezen op bezoek
- je hoort ze eerder dan je ze ziet!
Op 8 november 2009 vonden we tijdens het planten van de Ecobulbs diverse plantjes tussen de straatstenen die we nog herkennen van de bloembakkenactie in 2007.
Maar hoe ze ook alweer heten....?! (iets met 'blauw' in de naam)
Een buurtbewoonster meldde dat deze jonge mannetjeszwaan twee nesten van meerkoeten kapot maakte in 2009, waardoor de legsels verloren gingen.
We helpen de natuur sinds 2009 een handje door verschillende drijvende eilanden in de Havenwijk neer te leggen (i.o.m. de gemeente). Dit zorgt voor meer nestellokaties zodat scenes zoals die hierboven hopelijk verleden tijd zijn.