Op deze pagina leest u over de volgende onderwerpen:Ygge geeft de plantjes water

 • de gemeente Leiden zet zich in voor een levendige stadsnatuur, die wordt verzorgd en onderhouden samen met de bewoners 
 • ze bracht een reeks stadsnatuurboekjes uit met het thema: Leiden lekker Wild
 • De Kijfgracht staat meerdere keren vermeld in het vierde boekje: Leiden buiten de Perken
 • de stadsvogelcampagne leverde de Gemeente Leiden zelfs een prijs op van 20.000 euro

 

 

 

 

 

Zwanenfamilie in de Kijfgracht (klik voor vergroting)Natuur in de stad: onmisbaar
[grote delen van de tekst op deze pagina zijn letterlijk overgenomen van de website leiden.nl/natuur]

 

 

 

Onder de titel "Leiden lekker Wild" is sinds 2003 bijna ieder jaar weer een nieuw boekje uitgebracht over mens en natuur in Leiden. U kunt ze kopen in de Leidse boekhandels, bij de bezoekerscentra en aan de balie van stadhuis en stadsbouwhuis.
Hieronder volgt meer informatie over onze stadsnatuur en de diverse boekjes, met dank aan de website van de gemeente Leiden.
 

 

Natuur in de stad is niet alleen belangrijk voor de planten en dieren, maar ook voor onszelf. Een groene en gevarieerde omgeving bevordert het welzijn en de gezondheid van bewoners. 

 

 • Bloemenzee van bewoonster Carin en EcobulbsJe kunt er wandelen, sportief bezig zijn of tot rust komen.
 • En natuur maakt een stad mooier en aantrekkelijker.
 • Schoon en helder water reinigt zichzelf, lees meer over de onderwaterwereld in de Havenwijk.
 • Veel en gevarieerd groen reinigt de lucht en vangt stof.
 • Daarnaast bevordert een groene omgeving de waterafvoer bij regen.
 • Bomen en struiken houden de wind tegen, geven verkoeling in de zomer
  en warmte in de winter.
   

 

leidenlekkerwild_1Deel I: Leiden lekker wild: over natuur in de stad

 

Leiden lekker wild gaat over de Leidse stadsnatuur. De verschillende natuurtypen worden beschreven en de planten en dieren die hier voorkomen. Het boekje geeft leuke beschrijvingen van planten en dieren die je in Leiden tegen kunt komen. Om het herkennen van de planten en dieren makkelijker te maken zijn er veel kleurenfoto's in het boekje te vinden. Prijs € 5,00.
Op de pagina stadsvogels leest u meer over de vogels op en rond de Kijfgracht, en over de succesvolle Stadsvogelcampagne van de gemeente Leiden.

 

Op de Kijfgracht wordt sinds drie jaar niet meer met onkruidbestrijdingsmiddelen gewerkt door bewoners én gemeente, lees over de biodiversiteit die hierdoor ontstaat. 

 

 

 

turksetortels

 

 

 

 

 

Deel II: Turkse tortels en Spaanse ruiters:
planten en dieren in Leidse parken

 

Niet alleen mensen maken gebruik van de Leidse parken, ook planten en dieren voelen zich er goed thuis.

 

'Turkse tortels en Spaanse ruiters, planten en dieren in Leidse parken' is een boekje over de planten en dieren in elf Leidse parken. Polderpark Cronesteyn en de Leidse Hout worden besproken, maar ook kleinere parken zoals het Roomburgpark of de charmante Begraafplaats Groenesteeg. Prijs € 5,00.

 

  

 

 

 

huismusenmuurbloem

 

 

Deel III: Op bezoek bij huismus en muurbloem: stadsnatuurwandelingen door Leiden

Hierin staan zes stadsnatuurwandelingen door Leiden. De aandacht ligt nu eens niet bij de rijke Leidse cultuur, maar bij de natuur die je onderweg kunt tegenkomen.

 

Er zijn wandelingen door het centrum en wandelingen vanuit het centrum naar Cronesteyn, naar de Kagerplassen en door de landgoederen in het westen van de stad. Als u alleen de kaart en routebeschrijving wilt hebben, kunt u kijken onder wandelen in Leiden.
Prijs € 9,95.

 

 

 

voorkantperkenDeel IV: Leiden buiten de perken

 

Mede door de media-aandacht rond het allereerste onkruidconvenant (zie daarvoor de pagina onkruidconvenant) heeft de Kijfgracht een plaatsje gekregen in het vierde deel van de stadsnatuurboekjes-reeks, getiteld ‘Leiden buiten de perken’. 
De Kijfgrachtbewoners zijn natuurlijk bijzonder in hun nopjes met deze eervolle vermelding van hun groene en bloemrijke gracht! 

 

Leiden buiten de perken staat vol met informatie en tips voor bewoners van Leiden om de stad nog groener en kleurijker te maken.
Dit maakt mensen enthousiast om een boomspiegel te beplanten, een geveltuin aan te leggen of een stuk openbaar groen op te fleuren.
Op de Kijfgracht kunt u op veel plekken bewonderen hoe de theorie in praktijk is gebracht!
 

 

De Kijfgrachtbewoners (en bomenprofessor Bram Wetselaar, linksachter)De presentatie van het boekje aan de bewoners van de Kijfgracht werd op zondag 21 oktober 2007 door Aafke Verkade georganiseerd. Speciaal genodigde was de ‘bomenprofessor’, de heer Bram Wetselaar, die de bewoners heeft geholpen met het beplantingsplan op de Kijfgracht. Een aantal grote plantenbakken (speciekuipen) werd gesponsord door de firma Krol uit Rotterdam. Wij zijn hen daarvoor nog steeds erg dankbaar! Hun folder over pompen vindt u hier.

 

 

 

  

 

Deel V: Leidse Longen, over bomen in de stad
Dit vijfde deel is verkrijgbaar bij Leidse boekhandels een aantal andere verkooppunten.

 

leidselongenStadsbomen staan centraal in dit deel uit deze serie over stadsnatuur. Een stadsboom moet opgewassen zijn tegen de vele nukken van de stad en haar inwoners. Want een boom in een stedelijke omgeving is kwetsbaar. Toch staan er in Leiden ruim 37.000 bomen!

 

In het boekje komt een aantal veel voorkomende soorten en natuurlijk een aantal bijzondere soorten uitgebreid in woord en beeld aan bod. Bovendien vertellen twaalf bekende en minder bekende Leidenaren over hun relatie met bomen. Eva Biesheuvel vertelt over haar succesvolle actie tegen het kappen van majestueuze bomen op het terrein van het voormalige Koninklijke Militaire Invalidenhuis aan de Hoge Rijndijk. En Janneke Brinkman uit haar liefde voor bomen niet alleen in woorden. In dit boekje zijn ook een paar prachtige aquarellen van haar hand te zien.

 

uurtjebomen_wandelkaartOok de beheerders van de bomen komen aan het woord. Ze geven tips en helpen een paar vooroordelen de wereld uit. Verder komen onder meer biologe Rinny Kooi, oud-hortulana Carla Teune en voorzitter van de Bomenbond Rijnland, Harry Schoch aan het woord.
Ook ‘vroege vogel’ Menno Bentveld laat zien waar zijn favoriete Leidse boom staat.
 

 

‘Leidse Longen, over bomen in de stad’ is rijkelijk geïllustreerd met foto’s, aquarellen en gedichten.  
Het is voor €9,95 te koop bij de Leidse boekhandels, Naturalis, museum de Lakenhal, de Hortus, het Regionaal Archief Leiden, het Koetshuis de Leidse Hout, bezoekerscentrum Cronesteijn en de VVV-winkel in de Steenstraat. Bij het boekje zit ook een wandelkaart: een uurtje bomen.

 

 

 

Deel VI: Leiden leeft met Water

 

leidenleeftmetwaterDit deel in de reeks Leiden lekker wild gaat in op de voor- en nadelen van water in onze regio: van bootjes op de grachten tot en met het wegsluizen van overtolllig regenwater na een wolkbreuk in de stad.

 

'Na het zoveel grotere Amsterdam heeft Leiden van alle steden in Nederland het meeste water binnen haar poorten stromen. Een kostbaar bezit! De grachten zijn monumentaal en geven de stad een bijzondere sfeer. Ook zorgt het water voor een grote toestroom van recreanten. Niet alleen op het water zelf wordt volop genoten, ook op de vele terrasjes aan de waterkant is het goed toeven.'

 

 

 

 

 

Deel VII: Voor elk wat wil(d)s

 

elkwatwilds 640Voor elk wat wil(d)s is het zevende deel uit de serie ‘Leiden lekker wild, over natuur in de stad’. In dit deel staat biodiversiteit centraal. En voor het eerst in de serie wordt ook over de gemeentegrens gekeken. Biodiversiteit trekt zich immers niets aan van kunstmatige grenzen.
 
In dit boekje vertellen zowel professionals als gepassioneerde vrijwilligers en liefhebbers in hun eigen woorden wat de natuur voor ze betekent en hoe ze er mee leven. Ook staat het vol met tips waarmee iedereen met betrekkelijk simpele middelen kan bijdragen aan meer biodiversiteit in de stad. En er staan groene weetjes in waar je misschien geen weet van had!

 

  

 

 

 

De Havendolfijn

 

De Leidse Havendolfijn (klik voor vergroting) (c) Theo WestraDat onze Leidse wateren steeds schoner worden, bewees een heuse dwaalgst uit de Noordzee: op 1 april 2007 signaleerde fotograaf Theo Westra een dolfijn in de Haven van Leiden (een gewone dolfijn, Delphinus delphis).

 

Op 2 april was het dier, tot groot verdriet van bewoners en toeristen, weer verdwenen.
Hier 
de PDF van de informatiefolder die in de Haven werd verspreid, om de bezoekers te waarschuwen het dier niet te voederen of aan te raken.

 

 

 

 

 

 

 

naar boven